Artrosemagneettherapie.nl is een website van SmartMedix. Heeft u vragen, ga dan naar de  Contactpagina.

Persbericht: Mobiel arthrosis-therapieapparaat van Fysiomed nu ook voor eindgebruikers

Het mobiele apparaat voor artrosetherapie MAGCELL® ARTHRO van de Duitse medische technologiefabrikant Physiomed Electromedizin AG heeft de goedkeuring gekregen voor gebruik door eindgebruikers. Het apparaat, waarvan de effectiviteit in klinische onderzoeken is bevestigd, is al meer dan tien jaar op de markt. Tot enkele jaren geleden was het gebruik van het apparaat alleen toegestaan ​​door medische professionals. Vanaf nu kan het direct door de eindgebruiker worden gebruikt en gekocht. De behandeling is vrij van bijwerkingen. 

Magcell® is een medisch hulpmiddel dat voor de goedkeuring aan strikte wettelijke eisen moest voldoen. Deze omvatten, naast hoge veiligheidsnormen, hoge eisen aan klinische effectiviteit. Magcell® valt onder de categorie medische hulpmiddelen van klasse IIa en voldoet aan de vereisten van Europese richtlijn 93/42/EEG voor medische hulpmiddelen. 

Het apparaat maakt gebruik van krachtige permanente magneten die op een draaischijf zijn bevestigd. Als het apparaat in bedrijf wordt aangezet, ontstaat een sterk pulserend elektromagnetisch veld dat zich met zijn hoge vermogen van 1.000 Gauss of 100 MilliTesla duidelijk onderscheidt dan vergelijkbare apparaten. Dit magneetveld maakt een penetratiediepte van 3-5 cm in het weefsel mogelijk, zodat het ook daar nog steeds werkzaam is.

Bevestigd in klinische onderzoeken
De speciaal geprogrammeerde variërende magnetische velden creëren elektrische velden. Afhankelijk van de elektrische geleidbaarheid van het weefsel, bijvoorbeeld in de gewrichtsvloeitstof van de knie, wordt een elektrische stroom opgewekt die de lokale bloedcirculatie verhoogt en de pijnvermindering bevordert. Dit leidt tot een vermindering van stijfheid en een verbetering van de mobiliteit. De therapie heeft geen bijwerkingen en werkt zelfs door kleding en schoenen heen. 

De effectiviteit van MAGCELL® ARTHRO is bewezen in wetenschappelijke klinische onderzoeken. Een prospectief, willekeurig, placebo-gecontroleerde dubbelblinde klinisch onderzoek door Wuschech et al. uit 2015 blijkt dat het  apparaat bij artrose van de knie (ACR-criteria 2-4) de algemene symptomen (WOMAC-totaalscore) inclusief de individuele scores van pijn, stijfheid en beperkingen in dagelijkse activiteiten significant verbetert.