Artrosemagneettherapie.nl is een website van SmartMedix. Heeft u vragen, ga dan naar de  Contactpagina.

Wat is artrose?

Zelfs bij het opstaan doen de eerste bewegingen pijn, traplopen gaat maar moeizaam, vochtophoping en/of kraken bij een gewricht en pijn die de nachtrust belemmert. Komt dit je bekend voor? Volgens de statististieken lijden miljoenen mensen aan een vorm van artrose. Maar wat is artrose precies?

Artrose: verlies van bewegingsvrijheid
Op de lange termijn is artrose het verlies van het vermogen om vrij te bewegen: ontstoken, opgezwollen, pijnlijke en stijve gewrichten. Hoewel artrose het meest voor komt in de handen, knieën en heupen, kan ook elk ander gewricht zoals ruggengraat, schouder, enkel en tenen worden getroffen door artrose. Zonder een functionerend gewricht en gewrichtsvloeistof (geproduceerd door het synoviaal membraan). En zonder gezond gewrichtskraakbeen is er geen effectieve schokdemper: zijn elastische laag beschermt het gewricht en zorgt ervoor dat beweging letterlijk soepel verloopt. Bij artrose daarentegen breekt het kraakbeen voortijdig af.

Sluimerende afbraak: artrose als een proces
De pijn die je voelt is een ontstekingszwelling door kraakbeenslijtage, bot- splinters in het gewrichtskapsel en/of ontstekingsprocessen in het gewricht.  Zodra een gewricht is aangetast, begint je lichaam normalister met de zelfgenezing van kraakbeen, botten en slijmvlies: beschadigd weefsel wordt afgebroken en vervangen door nieuwe bouwstenen. Helaas genezen gewrichten relatief langzaam: als ze niet de nodige regeneratietijd krijgen, dan gaat de afbraak door. Aanvankelijk gezond en glad, wordt het kraakbeen ruwer en ontstaan er barstjes in het oppervlak. In de zogenaamde “kale botten” wordt het kraakbeen uiteindelijk volledig verwijderd, zodat oppervlakken tegen elkaar wrijven.

Oorzaken van artrose
Een proces die grotendeels onomkeerbaar is. Het goede nieuws: je kunt het vertragen – door actieve hulp en de juiste behandeling van artrose. Welke therapie het beste is, wordt niet in de laatste plaats bepaald door de oorzaak van artrose. De oorzaken van artrose zijn onder meer:

  • Aangeboren afwijking van gewrichten, x-benen, o-benen, heupdysplasie
  • Stofwisselingsziekten zoals diabetes
  • Overgewicht, zwaarlijvigheid
  • Gebrek aan beweging
  • (Sport)ongevallen (kruisband, meniscus, etc.)
  • Permanente overbelasting vanwege fysiek zwaar werk
  • Leeftijdsgebonden slijtage

Als je artrose wil stoppen, moet je de oorzaak aanpakken.

Het komt allemaal goed? Pijn bereiken
Helaas wordt kraakbeenafbraak vaak pas opgemerkt als het gewricht pijn doet, omdat de afbraak al in gevorderd stadium is. Niets opgemerkt? Geef toe – het gewricht veroorzaakte al problemen. Maar je hebt het ondrukt, verborgen en afgezwakt en jezelf overtuigd: “Het komt wel weer goed…” Nee, het zal niet, zoals op de röntgenfoto is te zien: de gewrichtsspleet wordt steeds kleiner, de gewrichtsvlakken passen niet meer in elkaar, kan het gewricht is al vervormd zijn. Een MRI (magnetic resonance imaging) laat zien hoe erg het kraakbeen weefsel al is beschadigd.

Artrose is t behandelen. Hier leest u welke behandelingsmogelijkheden er zijn.